από 20 ως 30 Ιουνίου

Θέμα της χρονιάς: Πολιτισμός και Οικολογία

Τα τελευταία χρόνια οι φυσικές καταστροφές σε όλο τον πλανήτη αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει όριο στις αντιδράσεις της τραυματισμένης φύσης. Η κλιματική αλλαγή συνοδευόμενη από πανδημίες είναι ήδη εδώ. Κι όμως ακόμα βρισκόμαστε στα καμπανάκια. Πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα αν η ανθρωπότητα δεν επανέλθει στο μέτρο; Ποια θα μπορούσε να είναι η συνεισφορά των τεχνών και του πολιτισμού γενικότερα; Ποια ήταν και είναι η θέση των “ευρύτερων πολιτισμών” όλα αυτά τα χρόνια, όπου η ανθρωπότητα προκαλεί την τοιουτρόπως κλιματική αλλαγή; Aκόμα και σήμερα πόσοι είναι οι πολίτες των “έξυπνων πόλεων” που γνωρίζουν τη ζωτική σημασία της ανακύκλωσης; Πόσο αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του “ζωντανού” οικοσυστήματος μέσα στο αστικό τοπίο; Οι μεγαλουπόλεις προκαλούν τους μεγάλους ρίπους σε όλο τον πλανήτη ενώ σε αντιδιαστολή δημιουργούν και αναπτύσσουν τους κατά τόπους πολιτισμούς. Πόσο κοντά ή πόσο μακρυά είναι αυτοί οι πολιτισμοί από την φύση και την οικολογική σκέψη;

Η πανδημία του Covid 19 καθόρισε τη μορφή του φετινού φεστιβάλ. Λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού το φεστιβάλ φέτος δεν θα έχει στο πρόγραμμα του δράσεις δρόμου και παραστατικές τέχνες σε πλατείες, δράσεις για παιδιά, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες σε κλειστούς χώρους ως συνηθίζεται.

Ωστόσο για πρώτη φορά φέτος το Μικρό Παρίσι των Αθηνών θεσμοθετεί ένα ολοκληρωμένο Jazz & World music festival με 11 συνολικά συναυλίες, στον κήπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Αθήνας έναντι του σταθμού Λαρίσης. Η είσοδος στις συναυλίες είναι μεν ελεύθερη αλλά πρώτα χρειάζεται να γίνει κράτηση με email στο petitparis.athenes@gmail.com , καθώς οι θέσεις θα είναι περιορισμένες λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού. Έναρξη των συναυλιών στις 21:00. 

Επίσης μεγάλα έργα street art (mural) θα πραγματοποιηθούν καθόλη την διάρκεια της προετοιμασίας και της τέλεσης του φεστιβάλ στην ευρύτερη περιοχή που δραστηριοποιείται το “Μικρό Παρίσι των Αθηνών” κάτω από την Ομόνοια ως το Μεταξουργείο και τον σταθμό Λαρίσης.  Το φεστιβάλ θα συμπληρωθεί από διαλέξεις και εικαστικές εκθέσεις.

Το “Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2021” θα θέσει ως ζήτημα ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο πολιτισμό και τη ζωή μας γενικότερα, την αντίληψη κατ’ αρχήν και υιοθέτηση κατόπιν, του καθημερινού μας σεβασμού στο οικοσύστημα που ζούμε ή επισκεπτόμαστε.

Το φεστιβάλ που μπολιάζει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας και δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες, για το 2021 συνδιοργανώνεται από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυo, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (OΠΑΝΔΑ), την Περιφέρεια Αττικής και φέρει την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ).

Το 2013 το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ενώ το 2014 στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ και ένα ειδικό αφιέρωμα στη rive gauche στο μεταπολεμικό Παρίσι, ενώ το θέμα του 2016 ήταν «ομάδα και τέχνες». Το 2017, το μικρό Παρίσι των Αθηνών ήταν αφιερωμένο στη «γυναίκα στην Ευρώπη» και το  2018, το θέμα του φεστιβάλ ήταν «Μάης του ’68. Πενήντα χρόνια μετά…». Το θέμα του 2019 ήταν τα «Cabarets du monde». Το 2020 το φεστιβάλ δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού.

ΚΥΡΙΑΚΗ 20-6-21

Ηarris Lamprakis quartet

Νίκος Σιδηροκαστρίτης: τύμπανα

Δημήτρης Θεοχάρης: πιάνο

Δημήτρης Τσεκούρας: κοντραμπάσσο

Χάρης Λαμπράκης: νέυ Read more

ΔΕΥΤΕΡΑ 21-6-21

Roman Gomez trio

Σέργιος Χρυσοβιτσάνος: βιολί

Γιώργος Ρούλος: ακουστικό μπάσο 

Roman Gomez: piano – guitar -bandoneon
Read more

ΤΡΙΤΗ 22-6-21

Buenos Aires – Atenas . «Από τον Αττίκ στον Carlos Gardel»

Janet Kapuya : τραγούδι

Κώστας Βασιλιάγκος : τραγούδι

Ανδρέας Στεργίου : κιθάρα

Κώστας Βλαχόπουλος: χρωματική φυσαρμόνικα

ΤΕΤΑΡΤΗ 23-6-21

Eνκαρδια

Μιχάλης Κονταξάκης: κιθάρα, φωνή

Κώστας Κωνσταντάτος: φωνή, µαντολίνο, νταούλι

Ναταλία Κωτσάνη: τραγούδι, κρουστά

Βαγγέλης Παπαγεωργίου: ακορντεόν, φυσαρµόνικα, τραγούδι

Δηµήτρης Τσεκούρας: κοντραµπάσο, φωνή Read more

ΠΕΜΠΤΗ 24-6-21

Perception quintet 

Νικόλας Χάλαρης: Πιάνο 

Κωνσταντίνος Σαπούνης: Τρομπέτα

Κώστας Κατσώνης: Ηλ.Κιθάρα 

Τζέισον Γουάστορ: Τύμπανα 

Αποστόλης Παρασκευαΐδης: Κόντρα Μπάσο      Read more

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25-6-21

Αντικατάσταση!!!

Nothing to Lose-Irini Konstantinidi 

αντί των Marios Strofalis quartet – Eιρήνη ΤουμπάκηΕιρήνη Κωνσταντινίδη – τραγούδι, συνθέσεις, στίχοιΜάρκος Χαϊδεμένος – πιάνοΝίκος Χατζητσάκος – κοντραμπάσοΠαναγιώτης Κωστόπουλος – τύμπαναRoman Gomez – πιάνο, μπαντονεόν, συνθέσεις Read more

ΣΑΒΒΑΤΟ 26-6-21

Martha Moreleon & real latin group.gr

Román Gómez: piano, guitar

Herman Mayr: bass, guitar & voice

Pedro Fabián: charango, cuatro, congas, cowbell, cajón & voice

Demian Gómez: bombo, cajón, percussion & voice

Pablo Contestábile: acordeon & voice

Μartha Moreleon: voice & percussions Read more

ΚΥΡΙΑΚΗ 27-6-21

Yorgos Krommydas electric quartet

Γιώργος Κρομμύδας: κιθάρα/σύνθεση/ενορχήστρωση

Mάρκος Χαϊδεμένος: Πιάνο/Keybords

Μιχάλης Ευδαίμων: ηλεκτρικό μπάσο

Παναγιώτης Κωστόπουλος: τύμπανα

ΔΕΥΤΕΡΑ 28-6-21

Voyage jazz Quartet – Μιράντα Βερούλη

Feat. Μάνος Θεοδοσάκης  (Τρομπέτα)

Ορφανός  Αλεξανδρος: πιανο

Λούτας  Μάνος: Κοντραμπάσο

Χρηστίδης Αλεκος: ντραμς

Μιράντα Βερούλη: τραγούδι Read more

ΤΡΙΤΗ 29-6-21

Ntinos Manos Quartet

David Lynch: σαξόφωνα 

Σταύρος Λάντσιας: πιάνο

Βασίλης Ποδαράς:τύμπανα 

Ντίνος Μάνος στο κοντραμπάσο.  Read more

ΤΕΤΑΡΤΗ 30-6-21

Άρτεμις Ματαφιά – «Μεγάλες Κυρίες Τραγουδούν..»

Κώστας Γιαξόγλου: πιάνο-ενορχήστρωση

Κώστας Νικολοπουλος: Ακκορντεον

Γιώργος Πατσιώτης: Κιθάρα Read more

Περιορισμένος αριθμός θεατών. Κρατήσεις στο petitparis.athenes@gmail.com

Πληροφορίες για εθελοντική συμμετοχή στην οργάνωση του φεστιβάλ

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν εθελοντικά στις ομάδες διαχείρισης και φωτογραφικής καταγραφής του φεστιβάλ παρακαλούνται να στείλουν ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα στο petitparis.athenes@gmail.com .

Κατά την προετοιμασία του φεστιβάλ, οι εθελοντές-διαχειριστές παρακολουθούν τα προγραμματισμένα σεμινάρια και αφού συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ώρες παρακολούθησης και εθελοντικής συμμετοχής στο φεστιβάλ, παραλαμβάνουν αντίστοιχη βεβαίωση.

Website: mikroparisi.eu 

Facebook: Petit Paris d’ Athènes – Μικρό Παρίσι των Αθηνών

Επικοινωνία petitparis.athenes@gmail.com , pr.petitparis.athenes@gmail.com

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ εδώ: https://mikroparisi.eu/πρόγραμμα-2021/

Advertisement