Το Victoria Square Project σε συνεργασία με το Μεταβατικό Σχολείο του ΚΕΘΕΑ φιλοξενεί στο σαλόνι του την έκθεση Καθημερινές Πρακτικές. Από την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 έως την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021 οι περαστικοί θα μπορούν να δουν το βίντεο και τα έργα της έκθεσης μέσα από τα παράθυρα μας.

Οι Adela, Ανδριάνα, Athina, Basmala, Christina, Daniela, Ersela, Khaye, Ornela, Roza, Zaira παρουσιάζουν τα έργα που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων γλυπτικής με τον Κώστα Σαχπάζη και θεάτρου με το Φοίβο Μαρκιανό. Μέσα από εργαστήρια θεάτρου και γλυπτικής, οι συμμετέχουσες μεταβαίνουν από την καραντίνα στην καθημερινότητα και από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Τα έργα οπτικοποιούν σκέψεις και συναισθήματα που βίωσαν κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, απεικονίζουν τη συναισθηματική διαβάθμιση της ομάδας αποδοσμένη με μη λεκτικό τρόπο. Τα συναισθήματα αποδίδονται χρωματικά και σχηματικά, βοηθώντας μας να καταλάβουμε τον κοινό ψυχισμό που μοιραστήκαμε το προηγούμενο διάστημα.

Έχοντας ως αρχικό στόχο την εξερεύνηση και τον επανασχεδιασμό της πόλης μέσα από εργαστήρια γλυπτικής και θεάτρου, το πρόγραμμα Καθημερινές Πρακτικές προσαρμόστηκε στις ανάγκες της τρέχουσας πραγματικότητας αλλάζοντας τη δομή και τη μεθοδολογία προκειμένου να υλοποιηθεί εξ αποστάσεως. Σε όλη τη διαδρομή που ακολουθήσαμε από τον Φεβρουάριο 2020 μέχρι σήμερα, τα εμπόδια ήταν πολλά. Το 2020 αποδείχτηκε μία χρονιά γεμάτη με πρωτόγνωρες προκλήσεις για όλους και όλες που οδήγησαν στον επαναπροσδιορισμό της καθημερινότητας και της σχέσης μας με την τέχνη και την πόλη. Ο κύκλος γίνεται το μέσο με το οποίο εκφράζουν τα συναισθήματά τους και τελικά η ομάδα βγαίνει πιο δυνατή από την περίοδο περιορισμού. 

Πώς βιώνουν την καθημερινότητα οι σημερινές έφηβες της γειτονιάς; Ποιος είναι ο ρόλος τους μέσα στην οικογένεια; Μπορούμε να εκφραστούμε χωρίς να μιλήσουμε; Με ποιο τρόπο θα ανταπεξέλθουμε στη σημερινή πραγματικότητα;  

Οι συμμετέχουσες απαντούν σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα ενεργά, δημιουργικά με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Οι Καθημερινές Πρακτικές είναι ένα πρόγραμμα εξερεύνησης, επεξεργασίας και έμπνευσης γύρω από τον εαυτό μας και το αστικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο συνεργασίας του Victoria Square Project με το ΚΕΘΕΑ σχεδιάστηκε από τη Νιόβη Ζαραμπούκα – Χατζημάνου και τη Χριστιάνα Νάτσικα, και απευθύνεται σε εφήβους. 

Οι Καθημερινές Πρακτικές αποτελούν μέρος του εκπαιδευτικού έργου του Μεταβατικού Σχολείου του Δικτύου Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ και χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Advertisement