ΤετάρτηΟκτωβρίου2020, 19:00 – 21:00

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Kάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να εγγραφείτε:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_zE1DH3DyQ0CZF1QHboJK8Q

Οι προκλήσεις είναι τεράστιες: Kλιματική κρίση, κοινωνικοί διχασμοί, απώλεια αυτονομίας και πολλά άλλα. Τις λύσεις τις περιμένει κανείς συνήθως από το κράτος ή τις αφήνει στα χέρια της αγοράς, με αποτέλεσμα συχνά να αγνοούνται οι άλλοι τρόποι επίλυσης: Όπως τα Commons, ή Κοινά.

Τα Commons δεν υφίστανται από μόνα τους. Πρέπει κάποιος να τα φέρει στη ζωή ως τέτοια και να τα φροντίσει. Αυτό απαιτεί οι άνθρωποι να οργανωθούν επί ίσοις όροις και να διαχειριστούν τα οικονομικά θέματα με ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον αλλά και με αυτενέργεια. Έτσι, οι συμμετέχοντες στα Commonsαποφασίζουν με αίσθημα κοινής ευθύνης τί χρειάζονται και πώς μπορούν να διαχειριστούν, να διανείμουν και να διαμορφώσουν τα διαθέσιμα μέσα τους (κοινούς πόρους, χρόνους και χώρους). Η έννοια-κλειδί είναι εδώ η εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη δεν προϋποτίθεται, αλλά χτίζεται μέσα από τις ενέργειες των ατόμων.

Η Silke Helfrich περιγράφει τις ενέργειες αυτές, χρησιμοποιώντας πολλά πρακτικά παραδείγματα. Μας παίρνει μαζί της σε ένα ταξίδι στον κόσμο των Commons, μας δείχνει τι σημαίνει να σκέφτεται κανείς «ως Commoner» και μας παρουσιάζει εργαλεία που βοηθούν να συνδέσουμε μεταξύ τους την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη ζωντάνια.
 

H SilkeHelfrich (* 1967) είναι ανεξάρτητος συγγραφέας, ερευνήτρια της κοινότητας Commonsκαι ακτιβίστρια. Είναι συνεκδότης, συν-συγγραφέας και συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων, μεταξύ των οποίων: «Σε ποιόν ανήκει ο κόσμος» (2009), «Commons: Για μια νέα πολιτική πέρα ​​από την αγορά και το κράτος» (2012) και «Δωρεάν, δίκαιο και ζωντανό» ThePoweroftheCommons»(2019, με τον DavidBollier). H Silke Helfrich είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Commons Strategies και του Ινστιτούτου.Στην συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση.

Advertisement