Ο νέος διεθνής θεσμός ξεκινά στις 25 Ιουλίου με καλεσμένους ομιλητές από σημαντικούς θεσμούς των Βαλκανίων να συζητούν για το Αρχαίο Δράμα ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, ενώ στις 26 Ιουλίου παρουσιάζονται οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη μέσα από τη μοναδική μέθοδο σκηνοθεσίας και διδασκαλίας του Δήμου Αβδελιώδη.

Στο Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού» με ελεύθερη είσοδο.

Ώρα έναρξης 21.00

Περιφέρεια Αττικής/ Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

25 – 26 Ιουλίου 2022
Εναρκτήρια Διεθνής Διημερίδα
Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού»

25/7, ώρα 21.00 | Στρογγυλή Τράπεζα

«Το Αρχαίο Δράμα ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας»

26/7, ώρα 21.00 | Θεατρική Παράσταση
Ευριπίδη, Ικέτιδες, Σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη

Είσοδος ελεύθερη | Κράτηση θέσεων εδώ
https://www.ticketservices.gr/event/perifereia-attikis-festival-theatrou-2022/?eventid=7752&showid=49985

Το «Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος / Interbalkan Festival of Ancient Drama» της Περιφέρειας Αττικής, που καθιερώνεται σε ετήσια βάση από φέτος το καλοκαίρι με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για τον Πολιτισμό Μαίρης Βιδάλη, ξεκινά στις 25 και 26 Ιουλίου διοργανώνοντας στο Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού» εναρκτήρια διεθνή διημερίδα, η οποία περιλαμβάνει στρογγυλή τράπεζα με καλεσμένους ομιλητές από τα Βαλκάνια και θεατρική παράσταση.

Στις 25 Ιουλίου μπορείτε να παρακολουθήσετε τη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Το Αρχαίο Δράμα ως Διαχρονική Πηγή Έμπνευσης και Δημιουργίας» με καλεσμένους ομιλητές τους

Lora Chenakova | Βουλγαρία

Επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος του Δραματικού Θεάτρου της Φιλιππούπολης

Vlad Drăgulescu | Ρουμανία

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Marin Sorescu της Κραϊόβα
& Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Σαίξπηρ της Κραϊόβα.

Iulia Huiculescu | Ρουμανία

Καλλιτεχνική Σύμβουλος στο Εθνικό Θέατρο Lucian Blaga της Κλουζ-Ναπόκα

Krastyu Krastev | Βουλγαρία

Γενικός Διευθυντής του Δραματικού Θεάτρου της Φιλιππούπολης

Klajdi Marku | Αλβανία

Σκηνοθέτης & Ηθοποιός του Θεάτρου Bylis στο Fier
Ibrahm Spahic | Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Sarajevo Winter

Gorcin Stojanovic | Σερβία

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Yugoslav Drama Theater

Από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν με παρεμβάσεις τους η ηθοποιός και σκηνοθέτις Έλενα Μαυρίδου, ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Άγις Μαρίνης, η Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων & Δραματολογίου του Εθνικού Θεάτρου Δρ Ειρήνη Μουντράκη, ο θεατρολόγος και κριτικός Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, ο Πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου και η Ιστορικός Πολιτισμού και Διευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού Σίσσυ Παπαθανασίου. Τη συζήτηση συντονίζει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Άρης Ασπρούλης.

Στις 26 Ιουλίου μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση «ΙΚΕΤΙΔΕΣ» του Ευριπίδη σε μετάφραση, διδασκαλία ερμηνείας και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

Οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη, παράσταση σμιλεμένη με τη μοναδική μέθοδο διδασκαλίας και παρουσίασης του Δήμου Αβδελιώδη, αποτελούν ένα έργο που απαντά απλά και εκλογικευμένα στο τι είναι η Δημοκρατία, στο τι είναι η συνείδηση, καθώς και στο ποια είναι η ορθή πρακτική του καλού ηγέτη μπροστά σε κάθε εμπόδιο ή κίνδυνο. Μιλά καθαρά για την αντιμετώπιση ζητημάτων που απασχολούν τη σύγχρονη διεθνή κοινωνία και την πολιτική πρακτική, υποστηρίζοντας τις ιδέες και την πλοκή του, μέσα στο διαχρονικό ηθικό πλαίσιο των πανανθρώπινων αξιών. Η επικαιρότητα αυτών των
ζητημάτων μέσα από μια εμβληματική, βιωματική παράσταση, δημιουργεί μια κοινή αντίληψη για τις κοινές αλήθειες που μας συνδέουν και μας κινητοποιούν. Σε κανένα άλλο από τα σωζόμενα έργα της αρχαιότητας δεν έχει αποδοθεί με τέτοια ευκρίνεια και απλότητα, το πως αντιλαμβάνονταν και αποδέχονταν οι Αθηναίοι πνευματικοί ηγέτες του 4ου πΧ αιώνα, τη σπουδαιότητα της Δημοκρατίας, σε σχέση με τη συνείδηση και με τον Θεό, με τις πανανθρώπινες αξίες και την αυτογνωσία – σε τέτοιο βαθμό, που να φαντάζει σαν ένας ουμανιστικός πολιτισμός του μέλλοντος.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση, Διδασκαλία Ερμηνείας, Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Άγαλμα – Κοστούμια: Αριστείδης Πατσόγλου
Ηθοποιοί: Δήμητρα Κωτίδου, Τζωρτζίνα Λιώση, Δάφνη Μαρκάκη

Πιάνο: Αλέξανδρος Αβδελιώδης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Δήμος Αβδελιώδης
Συντονιστής-Οργάνωση Παραγωγής: Στεφανία Βλάχου

Διάρκεια: 80’

Η στρογγυλή τράπεζα πραγματοποιείται στα ελληνικά και με ζωντανή διερμηνεία από τα αγγλικά στα ελληνικά και η παράσταση παρουσιάζεται στα ελληνικά με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Advertisement