Ένα από τα μεγαλύτερα projects δημόσιων τοιχογραφιών που έχουν γίνει στην Ελλάδα, αυτό είναι το Korydallos Lake Park Walls. Πρόκειται για την καλλιτεχνική παρέμβαση που μεταμόρφωσε τον τοίχο των πρώην γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, στον χώρο όπου αυτή την Πέμπτη 14 Ιουλίου στις 20.00, θα εγκαινιαστεί το νέο, σύγχρονο, πράσινο πάρκο. Το εμβληματικό πάρκο έχει ως σημείο αναφοράς μια πρωτότυπη υδάτινη κατασκευή, πάνω και γύρω από την οποία αναπτύσσονται όλες οι επιμέρους παρεμβάσεις για περίπατο, παιχνίδι και αναψυχή. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην λειτουργικότητα και στην εύκολη πρόσβαση σε όλα τα σημεία του, με διαδρόμους περιπάτου, καθώς και στο πράσινο, με την φύτευση πολύ μεγάλου αριθμού δέντρων, φυτών και θάμνων για την βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής. Κατασκευάστηκε από τον Δήμο Κορυδαλλού με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.

Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες δημιούργησαν μια υπαίθρια Gallery τοιχογραφιών μεγάλης κλίμακας σε έναν τοίχο συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης των 1300 τετραγωνικών μέτρων, με έμπνευση από τη φύση, το υδάτινο περιβάλλον και την τέχνη ως διέξοδο ελευθερίας. Η υλοποίηση των τοιχογραφιών ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου και διήρκεσε έως τις αρχές του Απριλίου. Η λίστα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών περιλαμβάνει ονόματα καταξιωμένα στο χώρο, με διαφορετικές αφετηρίες και στυλ. Ένα αρκετά ετερόκλητο μείγμα ανθρώπων που απέκτησε χημεία και τελικά έγινε μια ωραία, δημιουργική συντροφιά.

Η Lidia Cao από το Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας και ο Murfin από την Ανδαλουσία έκαναν την αρχή με το έργο “Integrity”, μια τοιχογραφία που σπάει τα δημιουργικά όρια, συνδυάζοντας την αφηρημένη και την παραστατική τέχνη.

Η συνέχεια έγινε με τον καλλιτέχνη Wild Drawing και την εντυπωσιακή τοιχογραφία “The illusion of freedom”, ένα έργο με τρισδιάστατη τεχνική που αλληλεπιδρά με το σημείο που δημιουργήθηκε ενσωματώνοντας διάφορα στοιχεία που υπάρχουν σε αυτό.

Η τρίτη τοιχογραφία δημιουργήθηκε από τους πολυσχιδείς One Bran & Jola, δυο δημιουργικούς ανθρώπους που ασχολούνται με την εικονογράφηση, το graphic design, την καλλιγραφία, τη μεταξοτυπία και τις τοιχογραφίες. Το έργο έχει τίτλο “Serenity” και αποτελείται από γεωμετρικές φόρμες και χρωματικούς τόνους που χαρακτηρίζονται από σαφήνεια και τάξη.

Ο Dimitris Meizar, γνωστός tattoo artist, δημιούργησε την επόμενη τοιχογραφία που τιτλοφορείται “Free, trapped in the given”, έργο που θέτει ερωτήματα για τα όρια στην ελευθερία της έκφρασης και της ελεύθερης βούλησης.

Ο Gospel ολοκλήρωσε το πέμπτο έργο, την τοιχογραφία με τίτλο “Plastic Kingdom”. Με γενναία δόση χιούμορ θέτει προβληματισμούς για τις επιπτώσεις που προκαλούν τα πλαστικά που καταλήγουν στις θάλασσες του πλανήτη.

Η έκτη τοιχογραφία δημιουργήθηκε από τον Apset, καλλιτέχνη από τη Θεσσαλονίκη, με ενεργή παρουσία στον χώρο του graffiti από το 1998 αλλά και σπουδές στα εικαστικά. Ο τίτλος του έργου είναι “Liberdreaming” και αποτελεί μια εξαιρετική σύνθεση που συνδυάζει το πορτραίτο με την αφαίρεση και εμπλουτίζεται με ενδιαφέροντα εννοιολογικά στοιχεία.

Γνωστός για τις υπέροχες φανταστικές φιγούρες , τα έντονα χρώματα και εμπνευσμένος από τις ονειρώδεις αναμνήσεις, τις μνήμες και την ποιητική διάσταση της ζωής, ο Yiakou είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς καλλιτέχνες της Αθηναϊκής street art. Το έργο του ονομάζεται “Awakening” και αποτελεί μια προσωπική δημιουργία που μιλάει για το αληθινό νόημα της ζωής.

Η όγδοη τοιχογραφία του project δημιουργήθηκε από τον Γιάννη Ερμίδη a.k.a Epsilon, εικονογράφος και graffiti artist από την Αθήνα. Ο τίτλος είναι “Escape Reality” και μας προσκαλεί σε μια πολύχρωμη και βόλτα μέσω της φύσης και της τέχνης, μια μαγική απόδραση από την καθημερινότητα.

Ο Krah, ένας από τους παλαιότερους graffiti artists της χώρας, μετά από μια δεκαετία δημιουργικής παρουσίας στο Λονδίνο συνεχίζει ακάθεκτος να μπλεντάρει μυθολογία, pop αναφορές και φουτουρισμό. Το έργο του τιτλοφορείται “Daphne” και εμπνεέται από τον μύθο της όμορφης Δάφνης, μια από τις υπέροχες ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας με σημαντικούς ψυχολογικούς συμβολισμούς.

Ο ξεχωριστός street artist Achilles, γνωστός για τα εντυπωσιακά γυναικεία πορτραίτα και τα παιχνίδια του με την προοπτική και το χώρο.

Ο γκραφιτάς και street artist Platonas, ένας από τους πιο δραστήριους καλλιτέχνες του χώρου και δημιουργός εμβληματικών πορτραίτων αλλά και χαρακτήρων από το σύμπαν των comics.

To project αποτελεί μια συνδιοργάνωση του Δήμου Κορυδαλλού και της εταιρείας Awesome Athens Experiences. Δραστηριοποίηση και πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι η ανάδειξη της Αθήνας και των προαστίων της μέσω της σύγχρονης αστικής τέχνης.

Μεγάλοι χορηγοί είναι η βιομηχανία χρωμάτων Kraft Paints και η Cosmos Lac Official. Όλα τα έργα υλοποιήθηκαν με τα εξαιρετικά χρώματα που μας πρόσφεραν, υλικά εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής!

Διεύθυνση: Γρηγορίου Λαμπράκη & Πλαταιών

Πρόσβαση: Κοντά σε μετρό Κορυδαλλός (μπλε γραμμή)

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.korydallos-lake-park-walls.com/
YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=OLWcVJqrD9I

Advertisement