Η αίθουσα τέχνης «εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου» παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Βασίλη Παπασάικα με τίτλο Εικόνες.

Τον τίτλο αυτό χρησιμοποίησε και στις δύο προηγούμενες ατομικές του εκθέσεις ο Βασίλης Παπασάικας και τον χρησιμοποιεί και πάλι γιατί πιστεύει πως αποδίδει ακριβώς τον χαρακτήρα του έργου του.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης παρατηρεί για το έργο του: «Ο όρος «εικόνες» είναι δανεισμένος από την Ελληνική αρχαιότητα και σημαίνει άγαλμα ή γλυπτό. Σπανιότατα οι αρχαίοι όταν λέγουν «εικόνα» αναφέρονται σε ζωγραφικό έργο. Η λέξη «εικόνα» έχει εν γένει για την αρχαία, αλλά και την νεώτερη Ελληνική σκέψη, σημασία μοναδικά διαφορετική από αυτήν όλων των άλλων λαών και αναφέρεται σε απολύτως συγκεκριμένο και ιδιάζων δημιούργημα. Οι Έλληνες όταν λέμε ότι εικονίζουμε, εννοούμε την εικαστική απόδοση, της δια της διανοίας επεξεργασμένης μνήμης του νοητού και όχι την απόδοση του αισθητού, όπως για παράδειγμα πράττουν οι Ευρωπαίοι και γενικώς οι δυτικοί με τον ρεαλισμό.
Ο Γιάννης Τσαρούχης, σοφά σιβυλλικός, μας λέει πως «όσο κι αν θέλουμε να είμαστε πιστοί στο μοντέλο όταν ζωγραφίζουμε, στο τέλος είμαστε πιστοί στην εικόνα που έχει σχηματισθεί μέσα μας από το μοντέλο».»

Τα έργα που απαρτίζουν την έκθεση είναι «εικόνες» ανθρώπων οικείων του καλλιτέχνη, ανθρώπων δηλαδή που απαρτίζουν τον εγγύτερο προς αυτόν κόσμο μέσα στον οποίο ζει και κινείται και αυτό γιατί ο ίδιος θεωρεί πως με την εικαστική αφήγηση του μικρού αυτού κόσμου, αφηγείται και μέρος της αθέατης πλευράς του εαυτού του, το οποίο ούτως ή άλλως θα ήταν αδύνατο να περιγράψει με λόγια.

Εγκαίνια: Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, 20:00

Διάρκεια: 16 Ιουνίου – 22 Ιουλίου 2022
Ο Βασίλης Παπασάικας γεννήθηκε στο χωριό Καινούργιο Τριχωνίδος το 1956 από γονείς αγρότες, τον Γιώργο και τη Θεοφανώ Παπασάικα. Σπούδασε σχέδιο στο φροντιστήριο του Βρασίδα Βλαχόπουλου και γλυπτική στο Α’ εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλλών Τεχνών Αθηνών από το 1980 έως το 1985. Έχει κάνει δεκατέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Έργα του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, επίσης μνημειακά του έργα ευρίσκονται εγκατεστημένα σε πολλούς δημόσιους χώρους ανά την Ελλάδα. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων με τίτλους: «Μικρές Συντάξεις και Σχέδια», «Όσα από τη φιλία μου με τον Χρήστο Καπράλο», «Βασίλης Παπασάικας Σχέδια», που έχουν εκδώσει οι εκδόσεις Γαβριηλίδη. Ζει και εργάζεται ανάμεσα στο χωριό του και στην Αθήνα.

εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου
Βαλαωρίτου 9α, 10671
τηλ: 2103607598
email: info@ekfrasi-art.gr
http://www.ekfrasi-art.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00-20.00, Τετάρτη: 12.00-18.00
Σάββατο: 12.00–15.00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

Advertisement