Το ΚΙΝΟ Athens, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο Camões και το Bios διοργανώνουν τον Ιούνιο, καθώς και την πρώτη Πέμπτη του Ιουλίου, ένα αφιέρωμα στον σύγχρονο Πορτογαλικό Κινηματογράφο, παρουσιάζοντας τη δεύτερη έκδοσή του, με τίτλο «Πορτογαλία Τώρα!» (Portugal Now!) – 2ο Φεστιβάλ Πορτογαλικού Κινηματογράφου της Αθήνας.

Σε μία προσπάθεια γνωριμίας με την πορτογαλική κινηματογραφική γλώσσα, θα προβληθούν 5 μεγάλου μήκους ταινίες, στα όρια της οπτικής τέχνης και του κινηματογράφου, που έχουν αναγνωριστεί διεθνώς ως αντιπροσωπευτικές ενός φρέσκου ρεύματος στον πορτογαλικό κινηματογράφο. Οι ταινίες του αφιερώματος, εκτός από τις ματιές που προσφέρουν στην πορτογαλική πραγματικότητα, δείχνουν ότι νέοι και νέες δημιουργοί τολμούν να ξεπεράσουν παλαιότερες μοντερνιστικές συμβάσεις, να πειραματιστούν με τα κινηματογραφικά είδη και τη φόρμα, αλλά και να αναπτύξουν νέες μορφές αφήγησης που συνάδουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόσμου. Από τις πρώιμες επιρροές της αποικιοκρατίας περνάμε σε μία διερεύνηση των ανθρώπινων σχέσεων μεταξύ οικογενειών, έχοντας ως κινητήριο μοχλό το ταξίδι και τη μετακίνηση μέσω θάλασσας και στεριάς.

Το 2ο Φεστιβάλ Πορτογαλικού Κινηματογράφου της Αθήνας θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 7 Ιουλίου, με ένα καλοκαιρινό dj set από τον παραγωγό του ​​​​En Lefko, Σάκη Τσιτομενέα, στην ταράτσα του Bios!

9 Ιουνίου | June 9

21.00 A Metamorfose dos Pássaros by Catarina Vasconcelos

A Metamorfose dos Pássaros | The Metamorphosis of Birds (2020, 101’)

dir. by Catarina Vasconcelos

Πορτογαλία | Portugal,

έγχρωμο, με ήχο | color, with sound

Γλώσσα | Language: Πορτογαλικά | Portuguese

Υπότιτλοι | Subtitles: Ελληνικά, Αγγλικά | Greek, English

Σύνοψη:

Ο Ενρίκε και η Μπεατρίς παντρεύτηκαν ανήμερα των εικοστών πρώτων γενεθλίων της. Ο Ενρίκε, αξιωματικός του ναυτικού, περνά μεγάλο μέρος της ζωής του στη θάλασσα. Πίσω στην ξηρά, η Μπεατρίς, που έχει μάθει τα πάντα για τη ζωή μέσα από την αγάπη της για τα φυτά, φροντίζει τα έξι παιδιά της οικογένειας. Ο Ζασίντου (Υάκινθος), ο μεγαλύτερος γιος και συγχρόνως πατέρας της σκηνοθέτιδος, βλέπει στα όνειρά του ότι είναι πουλί. Σε μια ιστορία παλιά όσο κι ο άνθρωπος, ο θάνατος εισβάλλει σαν απρόσκλητος επισκέπτης. Ένα ταξίδι μεταμόρφωσης, γεμάτο καρδιά και ζεστασιά, που ψηλαφεί το πένθος και την απώλεια, βγάζοντας ρίζες και φτερά την ίδια ακριβώς στιγμή.

16 Ιουνίου | June 16

21.00 Djon Africa by Filipa Reis, João Miller Guerra

ελληνική πρεμιέρα | greek premiere

Djon Africa (2018, 98′)

dir. by by Filipa Reis, João Miller Guerra

Πορτογαλία | Portugal

έγχρωμο, με ήχο | Portugal, color, with sound

Γλώσσα | Language: Πορτογαλικά | Portuguese

Υπότιτλοι | Subtitles: Ελληνικά, Αγγλικά | Greek, English

Σύνοψη:

Ο καλόκαρδος Μιγκέλ με το ψευδώνυμο Tibars, ή αλλιώς Djon África, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Πορτογαλία – αγαπά τις γυναίκες και ζει μια ανέμελη ζωή. Αν κάποιος τον κρίνει, εκείνος του παραθέτει το παλιό τραγούδι του Frank Sinatra: “I do it my way”. Μέχρι που μια μέρα, ένας άγνωστος του λέει ότι είναι φτυστός ο πατέρας του, “player και απατεώνας”. Ο πατέρας του, τον οποίο δε γνώρισε ποτέ! Αυτή η συναρπαστική ανακάλυψη τον κάνει να αλλάξει στάση. ιδίως όταν η γιαγιά του, που πάντα τον φρόντιζε, αρχίζει να μιλάει για την οικογένειά του: για το πώς ο πατέρας του ήταν στη φυλακή, πόσο λυπημένος ήταν ο Μιγκέλ όταν ήταν μικρός όταν δεν μπορούσε να τον δει, πώς ο πατέρας του εξορίστηκε στο Πράσινο Ακρωτήριο. Έτσι, ο Μιγκέλ πηγαίνει εκεί για να τον επισκεφτεί. Ποιoς είναι αυτός ο άντρας;

23 Ιουνίου | June 23

21.00 Ama-San by Cláudia Varejão

Ama-San (2016, 112’)

dir. by Cláudia Varejão

Πορτογαλία | Portugal

έγχρωμο, με ήχο | Portugal, color, with sound

Γλώσσα | Language: Ιαπωνικά | Japanese

Υπότιτλοι | Subtitles: Ελληνικά, Αγγλικά | Greek, English

Σύνοψη:

Μια βουτιά, το μεσημεριανό φως του ήλιου διαπερνά το νερό. Ο αέρας και στους δύο πνεύμονες θα πρέπει να είναι αρκετός, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεκολλήσουν τα αμπαλόνε από τα βράχια, στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού. Χωρίς την υποστήριξη κάποιας συσκευής παροχής αέρα, ή άλλα εργαλεία που να επιτρέπουν την υποβρύχια αναπνοή, το σώμα ως σύνολο καλείται να φτάσει στα όριά του. Στο Wagu, ένα ψαροχώρι στη χερσόνησο Ise, τρεις γυναίκες, η Matsumi, η Mayumi και η Masumi βουτούν καθημερινά, χωρίς να ξέρουν τι θα βρουν. Κάτω από το νερό, τα εύθραυστα σώματά τους μετατρέπονται θαλάσσιους κυνηγούς. Οι Ama-San βουτούν με αυτόν τον τρόπο στην Ιαπωνία, για περισσότερα από 2000 χρόνια.

30 Ιουνίου | June 30

21.00 Desterro by Maria Clara Escobar

ελληνική πρεμιέρα | greek premiere

Desterro (2020, 125′)

dir. by Maria Clara Escobar

Πορτογαλία, Βραζιλία, Αργεντινή | Portugal, Brazil, Argentina

έγχρωμο, με ήχο | color, with sound

Γλώσσα | Language: Πορτογαλικά | Portuguese

Υπότιτλοι | Subtitles: Ελληνικά, Αγγλικά | Greek, English

Σύνοψη:

Η ταινία ακολουθεί τη ζωή ενός ζευγαριού από την Βραζιλία, της Λόρα και του Ισραήλ. Είναι γύρω στα τριάντα κι έχουν έναν πεντάχρονο γιο, τον Λούκας. Ζουν μαζί, αλλά φαίνεται να έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους ο ένας για τον άλλον. Η σχέση τους μοιάζει να οδεύει προς τα βράχια κι ο μόνος που φαίνεται να ψάχνει ακόμα κάτι από τη ζωή είναι ο Λούκας. Η Λόρα αρχίζει να αισθάνεται τα προειδοποιητικά σημάδια μιας επικείμενης καταστροφής και στη συνέχεια εξαφανίζεται. Όταν ο Ισραήλ μαθαίνει ότι η Λόα είναι νεκρή και το σώμα της βρίσκεται στην Αργεντινή, δεν το λέει σε κανέναν – ούτε καν στον γιο τους. Καθώς δεν παντρεύτηκαν ποτέ και δεν έχουν χρήματα στην άκρη, ο Ισραήλ έρχεται αντιμέτωπος με την πρόκληση να φέρει το σώμα της Λόρα στο σπίτι.

7 Ιουλίου | July 7

Το 2ο Φεστιβάλ Πορτογαλικού Κινηματογράφου της Αθήνας ολοκληρώνεται την Πέμπτη 7 Ιουλίου, με την προβολή της ταινίας “Jack’s Ride” της Susana Nobre κι ένα καλοκαιρινό dj set από τον παραγωγό του ​​​​En Lefko, Σάκη Τσιτομενέα, στην ταράτσα του Bios!

21.00 No Táxi do Jack by Susana Nombre

ελληνική πρεμιέρα | greek premiere

No Táxi do Jack | Jack’s Ride (2021, 70′)

dir. by Susana Nombre

Πορτογαλία | Portugal

έγχρωμο, με ήχο | color, with sound

Γλώσσα | Language: Πορτογαλικά | Portuguese

Υπότιτλοι | Subtitles: Ελληνικά, Αγγλικά | Greek, English

Σύνοψη:

Σε ηλικία 63 ετών και σχεδόν συνταξιούχος, ο Joaquim αναγκάζεται να ακολουθήσει τους κανόνες του κέντρου εργασίας, για να μπορέσει να εισπράξει τα επιδόματα ανεργίας. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζει ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ στην ενεργό δράση, είναι αναγκασμένος να πηγαίνει από εταιρεία σε εταιρεία, ζητώντας ένσημα, για να επιβεβαιώσει ότι ψάχνει για δουλειά. Στη διάρκεια των ταξιδιών του, αναπολεί τη ζωή του ως μετανάστης στις ΗΠΑ, όπου εργαζόταν ως οδηγός ταξί στη Νέα Υόρκη κι έζησε τα πολλαπλά κραχ της Wall Street.

Advertisement