Πατριαρχία, Μητριαρχία, #ΜeΤoo, 50/50, Cancel Culture και Ελληνικό Σινεμά
Κινηματογραφικό αφιέρωμα | Onassis Channel στο YouTube| 04 – 06.03.2022 

Live YouTube premiere: Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 | 19:00Συντονιστείτε στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση Δείτε το τρέιλερ εδώ: https://youtu.be/rXit60DcKys


Το αφιέρωμα «Ζέτα, Φλωρέττα, Νίκη» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Στέγης, συνεχίζεται στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση με τέσσερις εμβληματικές ταινίες που συνδέουν το τότε με το τώρα, αναδεικνύοντας σημαντικά ζητήματα της εποχής.
Πώς αποτύπωσε το ελληνικό σινεμά εποχές που πέρασαν (πέρασαν;); Πώς προφήτεψε μια εποχή που αλλάζει (αλλάζει;); Το «Σινεμά, Ανοιχτό», η σειρά κοινών δράσεων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσίασε φέτος το πενθήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα «Ζέτα, Φλωρέττα, Νίκη». Στο αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα προβλήθηκαν στη Μικρή Σκηνή της Στέγης 14 ταινίες-σταθμοί από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου.Το αφιέρωμα «Ζέτα, Φλωρέττα, Νίκη» συνεχίζεται με ψηφιακές προβολές από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου 2022 στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση με τέσσερις εμβληματικές ταινίες που συνδέουν το τότε με το τώρα, αναδεικνύοντας σημαντικά ζητήματα της εποχής. Στο «Προξενιό της Άννας» (1972), ο Παντελής Βούλγαρης εξετάζει τις ταξικές δυναμικές, τις σχέσεις οικονομικής εξάρτησης, αλλά και τη θέση της γυναίκας σε μια εποχή όπου η Αθήνα αρχίζει να αποτελεί μοναδική διέξοδο, εκεί όπου το νέο ελληνικό όνειρο γεννιέται και πεθαίνει, εκεί όπου μοίρες καθορίζονται με ένα νεύμα. Στο «Ο Ιωάννης ο Βίαιος» (1973), το μνημειώδες ντεμπούτο της, η Τώνια Μαρκετάκη συνθέτει μια καθοριστική ηθογραφία της ελληνικής κοινωνίας των 60s, μια πνιγηρή σκιαγράφηση ενός ψυχολογικά ραγισμένου κοινωνικού ιστού σε αναζήτηση εξιλέωσης. Στη «Μανία» (1985), ο Γιώργος Πανουσόπουλος σκιαγραφεί το πορτρέτο της κεντρικής ηρωίδας παρουσιάζοντάς την σαν κάποια αχαλίνωτη, πανάρχαια θεότητα απαλλαγμένη από τις κοινωνικές της αλυσίδες, που ενσαρκώνει την προαιώνια πάλη ανάμεσα στο μεταφυσικό και στο γήινο, στο ενστικτώδες και στο λογικό. Στους «Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας» (1978), ο Νίκος Παναγιωτόπουλος παρουσιάζει έναν κόσμο νοητικά γερασμένων, οκνηρών αρσενικών, όπου η μοναδική γυναίκα προσπαθεί να τους αφυπνίσει με μια θετική ενέργεια κίνησης και θέλησης.
Επιμέλεια δράσης (ΕΑΚ): Σύλλας Τζουμέρκας, Γιώργος Τσούργιαννης, Ελίνα ΨύκουProject Manager: Ιωάννα ΡαμπαούνηΜοντάζ τρέιλερ και θραυσμάτων: Στάμος ΔημητρόπουλοςΒοηθός παραγωγής: Βάιος ΓαλάνηςΜουσική τρέιλερ: Τάνι Ρα, Σταμάτης Σπανουδάκης (από το σάουντρακ της ταινίας «Απουσίες» του Γιώργου Κατακουζηνού)Τραγούδι: Ελευθερία Αρβανιτάκη
Στο πλαίσιο της σειράς δράσεων «Σινεμά Ανοιχτό», μιας συνεργασίας της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ«To Προξενιό της Άννας» (1972) του Παντελή Βούλγαρη 4 Μαρτίου στις 19:00https://youtu.be/1ymdjwFV6sk
«Ιωάννης ο Βίαιος» (1973) της Τώνιας Μαρκετάκη4 Μαρτίου στις 20:30https://youtu.be/tn4crc7OvCs
«Μανία» (1985) του Γιώργου Πανουσόπουλου4 Μαρτίου στις 23:30 / Κατάλληλη για άνω των 18https://youtu.be/xl0vnmiry30
«Οι Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας» (1978) του Νίκου Παναγιωτόπουλου5 Μαρτίου στη 01:00 (Μεταμεσονύχτια πρεμιέρα) / Κατάλληλη για άνω των 18https://youtu.be/L4X4NgzuQBo
Δείτε το trailer
Δείτε τις ψηφιακές προβολές από τις 4 έως τις 6 Μαρτίουστο Onassis Channel στο YouTube
 

ONLINE PREMIERE 04.03.2022 | 19:00
Το Προξενιό της Άννας του Παντελή Βούλγαρη (1972)
Στο «Προξενιό της Άννας» (1972), ο Παντελής Βούλγαρης εξετάζει τις ταξικές δυναμικές, τις σχέσεις οικονομικής εξάρτησης, αλλά και τη θέση της γυναίκας σε μια εποχή όπου η Αθήνα αρχίζει να αποτελεί μοναδική διέξοδο, εκεί όπου το νέο ελληνικό όνειρο γεννιέται και πεθαίνει, εκεί όπου μοίρες καθορίζονται με ένα νεύμα.
Διαθέσιμη στο Onassis Channel στο YouTube από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου | Διάρκεια 85′
Μάθετε περισσότερα >
Δείτε την ταινία

ONLINE PREMIERE  04.03.2022 | 20:30
Ιωάννης ο Βίαιος της Τώνιας Μαρκετάκη (1973)
Στο «Ο Ιωάννης ο Βίαιος» (1973), το μνημειώδες ντεμπούτο της, η Τώνια Μαρκετάκη συνθέτει μια καθοριστική ηθογραφία της ελληνικής κοινωνίας των 60s, μια πνιγηρή σκιαγράφηση ενός ψυχολογικά ραγισμένου κοινωνικού ιστού σε αναζήτηση εξιλέωσης.
Διαθέσιμη στο Onassis Channel στο YouTube από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου | Διάρκεια 177′
Μάθετε περισσότερα > 
Δείτε την ταινία
 

ONLINE PREMIERE  04.03.2022 | 23:30
Μανία του Γιώργου Πανουσόπουλου (1985)
Στη «Μανία», ο Γιώργος Πανουσόπουλος σκιαγραφεί το πορτρέτο της κεντρικής ηρωίδας παρουσιάζοντάς την σαν κάποια αχαλίνωτη, πανάρχαια θεότητα απαλλαγμένη από τις κοινωνικές της αλυσίδες, που ενσαρκώνει την προαιώνια πάλη ανάμεσα στο μεταφυσικό και στο γήινο, στο ενστικτώδες και στο λογικό.
Διαθέσιμη στο Onassis Channel στο YouTube από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου | Διάρκεια 87′
Μάθετε περισσότερα >
Δείτε την ταινία

ONLINE PREMIERE  05.03.2022 | 01:00
Οι Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας του Νίκου Παναγιωτόπουλου (1978)
Στους «Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας», ο Νίκος Παναγιωτόπουλος παρουσιάζει έναν κόσμο νοητικά γερασμένων, οκνηρών αρσενικών, όπου η μοναδική γυναίκα προσπαθεί να τους αφυπνίσει με μια θετική ενέργεια κίνησης και θέλησης.
Διαθέσιμη στο Onassis Channel στο YouTube από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου | Διάρκεια 118′
Μάθετε περισσότερα > 
Δείτε την ταινία