Αρχιτεκτονικοί περίπατοι στην Αθήνα στο πλαίσιο της έκθεσης Κυρία Αρχιτέκτων [Frau Architekt]

——————————————————————————————————

Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Ιουνίου, 9:30-11:00

Σημείο συνάντησης: Δοξαπατρή 44

Γλώσσα: Ελληνικά και Αγγλικά

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική

H έκθεση FRAU ARCHITEKT μας ταξιδεύει στην πόλη! Θα επισκεφτούμε 3 σημαντικά κτήρια της Αθήνας σχεδιασμένα από γυναίκες αρχιτέκτονες και θα συζητήσουμε για την συνεισφορά και τα επιτεύγματά τους στην αρχιτεκτονική.

Ο περίπατος θα ξεκινήσει από την πολυκατοικία στη Δοξαπατρή 44, μετά θα κατηφορίσουμε στο κτήριο Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας (18′ περπάτημα) και από εκεί θα καταλήξουμε στο κτίριο του Ασύρματου (30′ περπάτημα). 

Δηλώσεις συμμετοχής στο: xristinapapadimitriou@gmail.com

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η έκθεση Κυρία Αρχιτέκτων [Frau Architekt]

Διάρκεια: έως 10 Ιουνίου 2021

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη, 9:00 – 16:00

Στο Goethe-Institut Athen (Φουαγιέ & Aίθριο 1ου ορόφου)

Ομήρου 14-16, Tηλ. 210 36 61 000

Σε συνεργασία με το Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Φρανκφούρτης και με τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.

Το Goethe-Institut Athen παρουσιάζει γυναίκες αρχιτέκτονες στη Γερμανία και την Ελλάδα. Γυναίκες που επηρέασαν με τρόπο ουσιαστικό την αρχιτεκτονική και εξακολουθούν και σήμερα να δίνουν το στίγμα τους. Η έκθεση εξετάζει την ιστορία αλλά και τη τωρινή τους κατάσταση, τα επιτεύγματά τους, την καθημερινή τους πραγματικότητα αλλά και τον αγώνα τους για εδραίωση ίσων επαγγελματικών ευκαιριών.

Η έκθεση αναπτύσσει τη θεματική με 18 πορτρέτα, 12 από τη Γερμανία και 6 από την Ελλάδα. Ξεκινά με τις πρωτοπόρους που γύρω στο 1900 ήταν οι πρώτες γυναίκες που σπούδασαν Αρχιτεκτονική και πρωτοστάτησαν στην προσπάθειά τους να εδραιωθούν σε ένα ανδρικό τότε επάγγελμα. Ολοκληρώνεται με την ιστορία της αρχιτεκτονικής την περίοδο μετά την Πτώση του Τείχους και με υποδειγματικές πρωταγωνίστριες του κλάδου από το Βερολίνο και την Αθήνα.

Μέσα από πορτρέτα, δείγματα έργων αλλά και προσωπικές ιστορίες γυναικών αρχιτεκτόνων από τη Γερμανία και την Ελλάδα, ο ρόλος των γυναικών στην αρχιτεκτονική αποκτά την ορατότητα που του άξιζε. Αυτά τα πορτρέτα αποτελούν στιγμιότυπα της ιστορίας της γυναικείας παρουσίας σε ένα επάγγελμα – την αρχιτεκτονική – και μέρος της ιστορίας της αρχιτεκτονικής του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής στη Φρανκφούρτη (DAM) και τον Απρίλιο εγκαινιάζεται στην Αθήνα με την προσθήκη του Ελληνικού Κεφαλαίου.

Αυτή η έκθεση αποτελεί μέρος μιας πρόσφατης ευρύτερης διεθνούς πρωτοβουλίας για την αναθεώρηση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής ιστορίας, προκειμένου να αποτυπωθεί δικαιότερα η συμβολή των γυναικών. H ιστοριογραφική αναθεώρηση σταδιακά θα εμπλουτίσει την αντίληψή μας για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Ταυτόχρονα όμως θέτει νέα θεωρητικά προβλήματα που περιστρέφονται κυρίως γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να προσεγγίσουμε αυτή την συνεισφορά.

Τα έργα θα πλαισιώσει ένα παράλληλο πρόγραμμα με έμφαση στο κομμάτι της έκθεσης που αφορά στις Ελληνίδες αρχιτέκτονες (συζητήσεις μεταξύ ειδικών, αρχιτεκτονικές περιηγήσεις στην πόλη). Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παράλληλο πρόγραμμα της θα ανακοινωθούν σύντομα.

Την έκθεση του Γερμανικού Μουσείου Αρχιτεκτονικής επιμελήθηκαν οι Mary Pepchinski, Christina Budde, Wolfgang Voigt
Το ελληνικό κομμάτι της έκθεσης επιμελήθηκε η Χριστίνα Παπαδημητρίου
Σχεδιασμός έκθεσης στο Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής: Deserve Wiesbaden, Mario Lorenz, Laura Risse
Προσαρμογή σχεδιασμού έκθεσης για την Αθήνα: Grace Studio Athens

Advertisement