#forfree #αφορδίτη #γεωγραφίες #διασταυρώσεις #ΤαινιοθήκητηςΕλλάδος

To κουίρ-φεμινιστικό φεστιβάλ Αφροδίτη* ξεκίνησε το 2018 στην Αθήνα επιδιώκοντας μια μακροπρόθεσμη σχέση με εγχώριες και διεθνείς ΛΟΑΤΚΙ+ φεμινιστικές κοινότητες. Το φεστιβάλ Αφροδίτη* 2020, μέσα από προβολές καλλιτεχνικών ταινιών, διοργάνωση συζητήσεων και εργαστηρίων το φεστιβάλ Αφροδίτη* πραγματεύεται τις έννοιες της γειτνίασης, της απόστασης, της σεξουαλικότητας, του σώματος και της οικειότητας στο βαλκανικό πλαίσιο, αναρωτώμενη *πώς βιώνεται η ευαλωτότητα, ο εγκλεισμός, ο περιορισμός της μετακίνησης και οι πολιτικές των κλειστών συνόρων, αλλά και ποιοι νέοι τρόποι επαφής αναδύονται μέσα από αυτούς τους περιορισμούς σε σχέση εξελισσόμενη συνθήκη της πανδημίας. 

Πιο συγκεκριμένα, το επιμελητικό εγχείρημα του φετινού φεστιβάλ αποτελεί μια εναρκτήρια προσπάθεια που θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, αποβλέποντας στη δημιουργία μιας πλατφόρμας κουίρ-φεμινιστικών ομάδων και συλλογικοτήτων από τις όμορες βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Β. Μακεδονία, Τουρκία). Πρόθεση μας είναι να συνομιλήσουμε με κουίρ-φεμινιστικές καλλιτέχνιδες* και συλλογικότητες, και να αναδιαπραγμα-τευθούμε το αφήγημα που αφορά στις ιδιαιτερότητες της Βαλκανικής χερσονήσου, το οποίο βασίζεται τόσο σε πολιτισμικά στερεότυπα, όσο και σε αποσπασματικές ιστορικο-πολιτικές συνδέσεις, γνωστικά κενά και οξύμωρες συγγένειες.

Το SofiaQueerForumείναι ένα εγχείρημα από την Βουλγαρία που διερευνά το φύλο και τη σεξουαλικότητα με τα μέσα της σύγχρονης τέχνης.

Η ομάδα Tiiiit! Inc. διοργανώνει το μοναδικό φεμινιστικό φεστιβάλ στη B.Μακεδονία – Prvopažensko(Είναι το πρώτο και είναι κορίτσι) και τις δραστηριότητες της πλατφόρμας Matka(Μήτρα) που υποστηρίζει την ελεύθερη πρόσβαση σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση.

Η AllianceAgainstLGBTDiscrimination(AleancaLGBT) είναι μια αλβανική μη κυβερνητική οργάνωση που οραματίζεται μια ελεύθερη, ανοιχτή και ισότιμη κοινωνία που περιλαμβάνει άτομα όλων των σεξουαλικών προσανατολισμών και ταυτοτήτων φύλου.

Το PembeHayatKuirFestδιοργανώνεται από την PinkLife, την ένωση αλληλεγγύης λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφισεξουαλικών και τρανς ατόμων (ΛOAT) στην Άγκυρα, και αποτελεί το πρώτο κουίρ φεστιβάλ στην Τουρκία. 

Επιπλέον στα πλαίσια του φεστιβάλ Αφροδίτη* πραγματοποιήθηκε ένα ανοιχτό κάλεσμααπευθυνόμενο σε γυναίκες* και ΛΟΑΤΚΙ+ καλλιτέχνες* με καταγωγή από τις Βαλκανικές χώρες που ζουν ή έχουν ζήσει στην Ελλάδα. Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει ταινίες μικρού μήκους, πειραματικές ταινίες, ντοκιμαντέρ και diyβίντεο που σχετίζονται με τη σεξουαλική βία και τον αγώνα για δικαίωση των θηλυκότητων*, τη συστημική βία που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μέσα από τις διαδικασίες αιτήσεων ασύλου και μέσα στις οικογένειες τους. Επίσης προβάλλονται ταινίες που πραγματεύονται τις εμπειρίες της (κουίρ) μητρότητας, τα φεμινιστικά δίκτυα αλληλεγγύης ως απάντηση στις πατριαρχικές και ρατσιστικές βιαιότητες, καθώς και τη δημιουργία νέων μορφών εγγύτητας στην ψηφιακή εποχή. 

Καλλιτέχνιδες*/κινηματογραφιστές*:MetinAkdemir, RenatoBalla, MilenaGramova, AnastasijaLazarova, MarinaGržinić/AinaŠmid/ZvonkaTSimčič, BoryanaRossaandULTRAFUTURO. 

Καλλιτέχνιδες*/κινηματογραφιστές*OpenCallΣούλα Αποστολάκη/Ελευθερία Ειρήνη Κωφίδου/Χριστίνα Νίκο, Mαρίζα Αυγέρη, Δήμητρα Ιωάννου, Ερωφίλη Κόκκαλη, Νάντια Μάντεση, Αντιγόνη Μιχαλακοπούλου, Ειρήνη Ταμπασούλη, Δήμητρα Χαριζάνη, BoykaBoneva/Μελίνα Καλφαντή/Ίλια Διακάτου, Ayşenur, IraDika, Eremus, GingerΈλα (Ηλίας Γκιώνης) & ToniaAinot(Αντωνία Ράντο), GlobalGirlMedia, SamAlbatros. 

Επιμελητική ομάδα Αφροδίτη* 2020: AthensMuseumofQueerArts(AMOQA), Περσεφόνη Κερεντζή, Σοφία Μπέμπεζα, Μαρία Φ. Ντολόρες, Σοφία Ντώνα, Βασιλεία Στυλιανίδου akaFranck-LeeAlli-Tis. Συνεπιμέλεια: ALeanca_LGBT(Αλβανία), SofiaQueerForum(Βουλγαρία), PembeHayatKuirfest(Τουρκία), Tiiiit! Inc. (Β. Μακεδονία). Kαλεσμένη συνεπιμελήτρια OpenCall: Βανέσσα Γιόργο. 

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος RosaLuxemburgAthenκαι του Goethe-InstitutAthen.

Λόγω της πανδημίας το φεστιβάλ Αφροδίτη* 2020 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο παγκοσμίως από τις 5.12.2020, 00:00 (UTC+2) μέχρι τις 6.12.2020, 24:00 (UTC+2) εδώ: https://online.tainiothiki.gr/

Πληροφορίες: https://aphroditeproject.org  

https://www.facebook.com/AphroditeQueerFeministFestival