Καταλαμβάνουν έκταση περίπου 30 στρεμμάτων και βρίσκονται στα οικοδομικά τετράγωνα ανάμεσα στον παλιό Ιππόδρομο και την οδό Επαμεινώνδα. Τα προσφυγικά χτίστηκαν την περίοδο 1932 – 1939 για να στεγάσουν 20.000 περίπου Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήδη ζούσαν στην περιοχή σε αυτοσχέδιες παράγκες.

Σήμερα, στην περιοχή ζουν κυρίως μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι. Παρόλο που κάποιες κατοικίες δείχνουν εγκαταλελειμμένες και σε άλλες έχουν προστεθεί αυθαίρετα παραπήγματα, έτσι που να χάνεται η ομοιομορφία και το αρχικό σχέδιο των κατασκευών, αξίζει τον κόπο να κάνετε μία βόλτα. Οι γειτονιές είναι ήσυχες και θυμίζουν άλλους τόπους και εποχές. Μερικές από τις εικόνες που αποτυπώσαμε: όμορφα παιδάκια να παίζουν στις αυλές μιλώντας ελληνικά ανακατεμένα με άλλες γλώσσες, γείτονες να απολαμβάνουν τον απογευματινό τους καφέ, καθισμένοι σε παλιές πολυθρόνες που είναι μόνιμα τοποθετημένες σε αδιέξοδους δρόμους, έφηβοι να σουλατσάρουν με τα ποδήλατά στα στενά δρομάκια, γάτες να λιάζονται στις ταράτσες, λουλούδια να μοσχοβολάνε στα περβάζια, ξεχαρβαλωμένα παιχνιδάκια να είναι αφημένα στα πεζοδρόμια, περιμένοντας τον επόμενο που θα τα χρησιμοποιήσει.

Πρέπει να προκαλέσαμε εντύπωση που περπατάγαμε για ώρα στην περιοχή, χαζεύαμε εδώ και εκεί και φωτογραφίζαμε, καθώς οι κάτοικοι μάς κοίταζαν με απορία και τα παιδάκια μας έπαιρναν από πίσω, χαχανίζοντας αμήχανα…

Τα προσφυγικά, έχουν παραμείνει ακόμα όρθια και δεν έχουν δοθεί για αντιπαροχή λόγω της πολυιδιοκτησίας. Βέβαια, όλο και νέες πολυκατοικίες (τεράστιες και απωθητικές, με το γνωστό στυλ τούρτας) ξεφυτρώνουν στην περιοχή σαν μανιτάρια μαγικά. Ελπίζουμε πως τα έργα ανάπλασης του παλιού Ιπποδρόμου (Εθνική Βιβλιοθήκη, Εθνική Λυρική Σκηνή Ιδρύματος Στ. Νιάρχου) θα προσθέσουν πολύ πράσινο στην περιοχή, το οποίο τώρα είναι ανύπαρκτο (φτάνουν πια οι τσιμεντένιες πλατείες), θα συνδυαστούν με την αποκατάσταση των προσφυγικών αλλά και την ανάδειξη της περιοχής και της ιστορικής μνήμης.

Για να φτάσετε εκεί: Παίρνετε ένα από τα λεωφορεία 101, 130, 217, 229, Α1, Β1, Γ1, 860 και κατεβαίνετε στη μικρή παραλιακή, στο ρεύμα προς Πειραιά, στη στάση Τζιτζιφιές. Γυρίζετε την πλάτη σας, κοιτώντας προς Παλαιό Φάληρο, και στο πρώτο στενό στρίβετε αριστερά, στην οδό Επαμεινώνδος.

Εναλλακτικά, χρησιμοποιείτε τη γραμμή 450 και αποβιβάζεστε στην οδό Επαμεινώνδος, στην τελευταία στάση πριν την παραλιακή ή τη γραμμή 040, όπου κατεβαίνετε στην τελευταία στάση της Θησέως πριν την παραλιακή. Η Επαμεινώνδα είναι το τρίτο στενό αριστερά, κατευθυνόμενοι προς Παλαιό Φάληρο.

Advertisement