10 ως 16 Σεπτεμβρίου 2020
Θερινός Κινηματογράφος Λαΐς, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room παρουσιάζουν μια εβδομάδα ντοκιμαντέρ, και όχι μόνο, αφιερωμένη στις εικαστικές τέχνες και στο εμμονοληπτικό σύμπαν της καλλιτεχνικής δημιουργίας, με μια επιλογή ταινιών (πρόσφατες παραγωγές αλλά και vintage δημιουργίες που χρήζουν επανεκτίμησης) προορισμένων να ερεθίσουν τον αμφιβληστροειδή τόσο των ορκισμένων φιλότεχνων όσο και των ανήσυχων σινεφίλ.

Υπογραφές αναγνωρισμένων δημιουργών ντοκιμαντέρ, όπως ο Πίτερ Γουάτκινς, η Ανιές Βαρντά και ο Ναθάνιελ Καν, συναντιούνται με ανερχόμενα ονόματα του είδους για να μας προσφέρουν ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό καλειδοσκόπιο για το αιώνιο κυνήγι της καλλιτεχνικής έμπνευσης, τη φευγαλέα φύση του ταλέντου και τα όρια της εικαστικής έκφρασης.

Αναπάντεχες ματιές στο αστικό σκηνικό της street art και στο χρηματιστήριο της τέχνης, αντισυμβατικά πορτρέτα ιδιοφυϊών όπως ο Έντβαρντ Μουνκ και ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, πρωτοπόρες γυναίκες δημιουργοί που απαιτούν την αναθεώρηση της ιστορίας της τέχνης, προκλητικός ερωτισμός και ξεδιάντροπα παιχνίδια με τη δημοσιότητα δια χειρός Ρόμπερτ Μέιπλθορπ και Μαουρίτσιο Κατελάν, περιγράφουν μερικές μονάχα από τις ταινίες του αφιερώματος, που συνθέτουν μια ιλιγγιώδη διαδρομή στο τοπίο των οπτικών τεχνών.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με ελληνικούς υπότιτλους.

Την Πέμπτη 10/9, η είσοδος είναι μόνο με προσκλήσεις.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room συνδιοργανώνουν ένα αφιέρωμα με αυτή τη θεματική, μετά την πρώτη επιτυχημένη εκδήλωση Art & Docs του 2015.


To αφιέρωμα “Art & Docs” διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή ΙΙ» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2014-2020

Το forfree σας προσφέρει 2 διπλές προσκλήσεις ημερησίως για τις προβολές από 11/9 μέχρι 15/9. Στείλτε μας την ημερομηνία που σας ενδιαφέρει και το όνομά σας στο forfree.gr@gmail.com για να τις κερδίσετε.

Οι νικητές:

Παρασκευή 11/9, 22.30 Μέιπλθορπ: Κοίτα τις Εικόνες – Μιχάλης Ροδόπουλος
Σαββάτο 12/09, 22:30 Maurizio Cattelan: Be Right Back – Μάρω Παυλίδου
Τεταρτη 16/9/2020, 20.30 Όλα για Πούλημα  – Δαναη Λεκκα

Advertisement